Närproducerad färskost i Farmers´ Food Truck

Ragni Andersson

Varför envisas jag med att köpa färskost (cream cheese) från Räven & Osten när jag ska göra wraps i Farmers´ Food Truck? Varför tar jag inte bara en färskost, vilken som helst, från grossist eller vanlig matbutik? Det hade varit betydligt enklare, och billigare.

Man kan tänka att eftersom det finns gott om mjölkproduktion här i Sverige så är väl osten också i allmänhet gjord av svensk mjölk. Men så är det inte. Just färskost är nästan aldrig gjord av svensk mjölk. Men man måste läsa noga på förpackningarna för att se det. Och det är klart att inte alla orkar hålla på så hela tiden.

Men jag orkar.

För jag vet att det gör skillnad.

Efter en ganska lång tids letande efter god och bra färskost som görs av svensk mjölkråvara, så nära som möjligt, så hittade jag för ungefär två år sedan företaget Räven & Osten i Lida utanför det lilla samhället Järnforsen, mitt emellan Målilla och Vetlanda. När jag köper den färskosten vet jag vad jag får. Och du som är kund till Farmers´ Food Truck kan känna dig trygg när du äter vår mat.

Genom att vara noga med att köpa in så lokalt producerade livsmedel som möjligt till verksamheten i Farmers´ Food Truck gynnar vi såväl jordbruket som livsmedelsförädlingen i vår del av landet. Med andra ord, människor kan fortsätta att bo och arbeta på landsbygden. Och du vet väl – eller kanske inte? – att det öppna landskapet i bygder med en kontinuerlig jordbruksdrift, det är inte bara ett kulturarv som är vackert att titta på utan rymmer också en massa olika arter av växter och djur. Hög biologisk mångfald är en otroligt viktig pusselbit i ett ekologiskt hållbart samhälle.

Det finns många fler mervärden med svensk mjölk och det återkommer jag gärna till i ett annat inlägg.

Nu i helgen har Räven & Osten vunnit SM-guld i mathantverk för en av sina ostar. Och jag är inte förvånad. Du förtjänar verkligen detta Matilda! Stort grattis!

Comments are closed.

 

Recent Posts

Kommentarer

Taggar