Farmers´ Food Truck – My Story

Ragni Andersson

5 december 2017

 

”Var finns ni?” är en av de vanligaste frågorna jag får. ”Vi är mobila” är mitt svar. För just så är det.  Farmers´ Food Truck finns i Jönköping, men det är ett mobilt kök. I praktiken är det en grön liten lastbil med en stor lucka på sidan av skåpet. Där serveras mat och dryck med tydlig hållbarhetsprofil. Men Farmers´ Food Truck är också resultatet av ett medvetet varumärkesbygge.

När jag skapar maträtter och menyer utgår jag från svenska bönders råvaror och lokala mathantverk. Det ska vara näringsrikt och nyttigt för kroppen. Råvarorna är till exempel bär och frukt, grönsaker, kål, potatis, rotfrukter, ärter och bönor. Spannmål som t.ex. vete, men ännu hellre havre, korn och råg. Rapsolja, mjölkprodukter och ägg. Örter, svamp och vilt. Hur är det med annat kött, och fisk? Jo visst, det förekommer. Men mer som ett tillbehör. Maten i Farmers´ Food Truck går mer och mer åt det vegetariska hållet. Varför? Dels visar forskningen på allt fler samband mellan växtbaserad kost och god hälsa. Fler vill också äta mer vegetariskt. Närproducerade vegetabilier förtjänar mer uppmärksamhet, tycker jag. Och, sist men inte minst, god vegetarisk mat är en högaktuell utmaning för hela måltidsbranschen där startsträckan är olika för olika kockar. För mig var den inte så lång.

Det här konceptet vänder sig till alla som vill veta vad man äter, och som vill äta så hållbart som möjligt, även när man äter ute. När jag säger att jag bygger mitt varumärke på hållbarhet så menar jag på ett genomgripande sätt i mitt företagande. Hållbarhetsarbete, eller CSR, kan kännas stort och komplext för många. Det kan vara svårt att hitta relevanta arbetsformer, och veta var man ska börja. I mitt fall känns det inte så. Miljö- och resurstänket genomsyrar det mesta jag gör, och så har det varit sedan långt tillbaka. Jag har också stor nytta av kunskaper och erfarenheter från mitt tidigare yrkesliv, t.ex. tolv års arbete med systemen för tredjepartskontroll av ekologiska produkter.

Farmers´ Food Truck bygger på en vision om att närproducerad mat ska finnas nära människor i deras vardag. Närproducerat är nyckelordet för i princip alla inköp, såväl råvarorna som bränslet till bilen (biogas) och diverse förbrukningsartiklar. Närproducerat och hållbart går glädjande nog ofta hand i hand. När det gäller kaffe och annat som vi inte producerar själva i Sverige så försöker jag så långt det är möjligt att använda ekologiska eller rättvisemärkta produkter. Det går sällan att få kostnadstäckning för det, men är viktigt utifrån såväl ekologisk som social hållbarhet.

Efter tre år med Farmers´ Food Truck har jag en hel del att berätta. Och jag berättar gärna – om min resa från idé till varumärke, och om steget från statligt anställd till livet som foodtruckägare och frilansare. Om att våga. För just detta att våga verkar vara det som de allra flesta funderar kring. Hur vågade jag? Hur vågar man? Ja, det viktiga är ju att ställa sig frågan, vad händer om jag inte vågar? Hur ser alternativet ut?  I mitt fall, jobba i 18 år till med ungefär samma saker och på samma sätt, och sen gå i pension. Ja eller nej? För mig blev det ett nej. Jag vill göra flera olika saker i livet. Jag vill inte sitta på ålderns höst och undra hur det hade varit om jag hade vågat. Jag vill åtminstone pröva. Jag är ingen särskilt äventyrlig typ. Däremot är jag nyfiken, och reflekterar mycket över utvecklingen i världen. För mig handlar det inte alls om att planlöst kasta sig ut och testa nya grejer. Visst, ofta sprudlar min hjärna av nya idéer. Många är roliga och spännande, somliga rent av lite galna. Några idéer är väldigt verklighetsnära och enkla, andra helt orealistiska eller av andra skäl ogenomförbara. Jag sållar, gör noggrann research och planerar. Sen går jag till handling och genomför det jag har tänkt. Om jag kan göra nytta på den här planeten genom att våga gå lite före, töja mina gränser och visa både mig själv och några till att det går, då vill jag göra det.

Genom åren har jag lagat väldigt mycket mat hemma. Jag började redan i tonåren att experimentera mycket. Ibland smyger jag in örter, bär eller andra nyttigheter i traditionella svenska rätter, för att jag vill veta hur det förändrar smak och textur. Jag har prövat rivna kålrötter i kanelbullarna, nässlor i pannkakorna och mycket annat. Jag har även fångat tillfällen att laga eller baka lokala specialiteter, tillsammans med människor som kan hantverket och gör det regelbundet i sin vardag. Några av dessa stunder utgör faktiskt oförglömliga höjdpunkter i mitt liv!

Jag gillar att odla, och är genuint intresserad av kopplingen mellan mat och välbefinnande på alla möjliga plan. Jag utbildade mig till agronom – bland annat av den enkla anledningen av att jag tidigt drog slutsatsen att det alltid kommer att behövas ”folk som kan det där med matproduktion”.  På 80-talet var hållbar utveckling ännu inget etablerat begrepp. Därför blev det inom alternativ odling – det som senare började kallas ekologisk produktion – som jag mötte människor med ett helhetstänkande som stämde överens med min egen inre kompass.

Nu är det snart sju år sedan jag för första gången läste en artikel om Food Trucks i USA. Jag sparade den där tidningen, och på något vis kunde jag inte släppa tanken på detta koncept. Gång på gång tog jag fram den och läste igen. Under 2013 – när den första foodtrucken precis hade börjat rulla på Stockholms gator – satte jag igång med att läsa allt jag kom över inom ämnet, intensifierade min omvärldsspaning, tog kontakt med Nyföretagarcentrum och började skissa på en affärsplan.

Jag jobbade under de här åren på Jordbruksverket, bland annat med olika regeringsuppdrag om åtgärder för att minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser. Satsningen ”Sverige – det nya matlandet” hade också börjat ge ringar på vattnet och det började äntligen lossna för svenskt mathantverk. Vårt eget matkulturarv började synas och höras. Närproducerat blev viktigt för fler – långt ifrån alla, men tillräckligt många. Jag kände att jag skulle vilja väva in mina kunskaper i ett konkret matkoncept; Bra snabbmat, serverad genom en lucka på en snygg bil, som kan komma till människorna där de befinner sig i stället för tvärtom. Jag var också otroligt nyfiken på att testa hur långt mina kunskaper och min erfarenhet av matlagning skulle räcka i ett kommersiellt sammanhang.

Vad har varit avgörande? Kanske min drivkraft och nyfikenhet, i kombination med ett stort nätverk av härliga människor där jag funnit såväl goda råd som konkret hjälp i arbetet. Tack alla! – ingen nämnd och ingen glömd! En annan väldigt avgörande faktor är nog att jag tidigt i arbetsprocessen fokuserade på att utveckla min affärsmässiga kompetens.

Jag ville starta en Food Truck, och jag hade förutsättningarna som krävdes. Och – framför allt – jag vågade göra det. Att det även har varit krångligt, svårt och tålamodsprövande ibland, ja det behöver kanske inte sägas, eller? Vill du höra om hur jag till exempel har jobbat för att möta alla de krav och villkor som min verksamhet berörs av, och vilka lösningar jag hittat – boka in mig för ett föredrag! Kanske skriver jag också en bok så småningom…

Sedan 2016 har jag fokuserat på catering- och mässuppdrag och samt andra event. Det är både företag och privatpersoner som bokar och beställer mat från Farmers´ Food Truck, allt från vardagsluncher till bröllopsbufféer. Eventuppdragen kan t.ex. handla om servering i mässmonter, på fältvandringar, idrottsevenemang och mindre festivaler. Jag kan skapa skräddarsydda lösningar för kunder som vill synas lite extra i hållbarhetsfrågor, eller helt enkelt erbjuda en cateringlösning för dig som vill bjuda på närproducerad mat – hemma, ute eller i hyrd lokal.  Det ska vara enkelt för dig som kund. Inför nästa säsong planerar jag därför att förtydliga några av mina vanligaste cateringpaket.

Här kan du följa Farmers´ Food Truck i sociala medier:

https://www.facebook.com/farmersfoodtruck

http://instagram.com/farmersfoodtruck

https://twitter.com/farmersfoodtruc

 

(Foto: Peter Comstedt)

Comments are closed.

 

Recent Posts

Kommentarer

Taggar